• ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

  Την Παρασκευή 22 Μαίου στα γραφεία της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας και Θράκης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελο. Στη συνάντηση παρευρέθηκε σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας και ο πρόεδρος της Ζ΄ Κ.Ο.Θ. κ. Μπαλατσός Ευάγγελος  ως εκπρόσωπος των άλλων Ομοσπονδιών.

  Η συνάντηση διεξήχθη σε ένα φιλικό και θερμό κλίμα και τα αποτελέσματά της άκρως θετικά και καθησυχαστικά για τον κυνηγετικό κόσμο, καθώς ο Υπουργός δεσμεύτηκε για την έγκυρη υπογραφή της Ρ.Δ.Θ., έτσι  ώστε να υπάρχει το εύλογο χρονικό διάστημα οργάνωσης και ενημέρωσης των Κυνηγετικών Συλλόγων , επίσης δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τις ενέργειες για να επιτρέπεται η θήρα του Τρυγονιού, και σε συνδυασμό με τις άρτια τεκμηριωμένες προτάσεις που κατατέθηκαν από το επιστημονικό προσωπικό των Κυνηγετικών Οργανώσεων είναι αντίθετος στην πρόταση τα Επιστημονικής Επιτροπής (NAGED) της Ευρωπαϊκής Ένωσης ν’ απαγορευθεί εντελώς το κυνήγι του Τρυγονιού (επιβολή moratorium).

  Μετά τη συνάντηση ακολούθησε γεύμα στα γραφεία της Ομοσπονδίας με κυνηγετικά εδέσματα.

   

  Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Κ.Σ.Ε., η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Μαΐου, αποτυπώθηκαν και συζητήθηκαν τα θετικά αποτελέσματα της συνάντησης με τον Αν. Υπουργό Περ/ντος,  τα οποία σε συνδυασμό με το πλήθος των μελετών και των εργασιών για την κάρπωση , την πληθυσμιακή κατάσταση των θηραματικών πληθυσμών που έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο από το επιστημονικό προσωπικό της Κ.Σ.Ε.  και των Κ.Ο., διαπιστευμένα για την μεθοδολογία και την εγκυρότητά τους από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (Α.Π.Θ., Τ.Ε.Ι. Καρπενησίου, Τ.Ε.Ι. Καρδίτασς) θα λειτουργήσουν καταλυτικά στην υπογραφή και την έκδοση της νέας Ρ.Δ.Θ.

   

  Ο πρόεδρος της Ζ΄Κ.Ο.Θ. κ. Μπαλατσός Ευάγγελος ευχαριστεί θερμά τον Υπουργό για τις θέσεις του και τη στάση του απέναντι στον κυνηγετικό κόσμο, και εκφράζει την ικανοποίησή του για το δίαυλο επικοινωνίας που έχει ανοίξει μεταξύ των Κυνηγετικών Οργανώσεων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος καθώς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες εκπροσωπούμενοι επάξια από τον τμηματάρχη Δ/νσης Θήρας του ΥΠΕΝ κ. Μπόκαρη Νίκο.

 • ΜΗΝΥΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΥ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΑ ΚΑΙ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΑ Κ.Σ. ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

  Μία νέα επιτυχία της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής για παράβαση του νόμου περί θήρας καταγράφηκε στις 19 Ιουνίου στην περιοχή της Ελασσόνας.

  Πιο συγκεκριμένα ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας Φιλππίδης Φίλιππος και ώρα 23:45 π.μ. , κατόπιν καταγγελίας μετέβει μαζί με το θηροφύλακα του Κ.Σ. Ελασσόνας Παπαγεωργόπουλο Αθανάσιο στην περιοχή Καρυά Ελασσόνας, όπου και εντόπισαν αγροτικό όχημα, του οποίου οι επιβαίνοντες,  δύο τον αριθμό έκαναν χρήση φορητού προβολέα.

  Ακολούθησε καταδίωξη εφόσον οι επιβαίνοντες, δύο τον αριθμό, δεν σταμάτησαν σε κλήση των θηροφυλάκων. Το όχημα ακινητοποιήθηκε όταν έφτασε στην οικεία του ενός εκ των δύο επιβαινόντων και κατόπιν ελέγχου των θηροφυλάκων στο όχημά τους εντόπισαν τον φορητό προβολέα.

  Σε ερώτηση των θηροφυλάκων αν έφεραν μαζί τους   κυνηγετικά όπλα απάντησαν όχι, γεγονός το οποίο δεν ίσχυε , αφού οι θηροφύλακες ακολούθησαν  κατά μήκος τη διαδρομή που διένυσε το αγροτικό όχημα και εντόπισαν κυνηγετικό όπλο τύπου καραμπίνα , γεμάτο με τρία φυσίγγια κατάλληλο για θήρα αγριόχοιρου, το οποίο ανήκε στον ένα από τους δύο επιβαίνοντες του οχήματος.

  Οι θηροφύλακες προχώρησαν στην κατάσχεση του όπλου και τριών φυσιγγιών , καθώς και στη σύνταξη μηνυτήριας αναφοράς.

   

 • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΥΓΟΝΙ

  Μετά από ενέργειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της χώρας μας, κατά τη  συνεδρίαση της Επιστημονικής Επιτροπής (NADEG) της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 23-5-2018, έξι χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα)  από τις δέκα στις οποίες επιτρέπεται η θήρα του Τρυγονιού, δεν συμφώνησαν με την πρόθεση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος ν’ απαγορευθεί εντελώς το κυνήγι του Τρυγονιού (επιβολή moratorium).

  Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Κύπρος επιπλέον πέρα από την επιβολή της απαγόρευσης, δεν συμφώνησαν και με την εφαρμογή του τελικού Σχεδίου Δράσης (Action Plan) για το είδος, εφόσον περιείχε τον όρο της απαγόρευσης, κάτι που επιχειρήθηκε να επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μη λαμβάνοντας υπόψη, την διετή διαδικασία διαβούλευσης με τους χρήστες, η οποία δεν προέβλεπε πουθενά απαγόρευση κυνηγιού. Οι τρεις αυτές χώρες ανήκουν στον ανατολικό άξονα μετακίνησης του Τρυγονιού στον οποίο ο πληθυσμός του είναι σταθερός λόγω της ορθής διαχείρισης του είδους.

  Ο πρόεδρος της Ζ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας κ. Μπαλατσός Ευάγγελος ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Σωκράτη Φάμελλο, διότι με τα επιχειρήματα και τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα και σε συνδυασμό με το πλήθος των επιστημονικών εργασιών και μελετών που εκπονούνται από το επιστημονικό προσωπικό των Κυνηγετικών Οργανώσεων έχουμε πολλές ελπίδες να συνεχιστεί το αειφόρο κυνήγι του Τρυγονιού στην Ελλάδα, με τα μέσα διαχείρισης και διατήρησης που ασκείται σήμερα, γεγονός που ενδιαφέρει ιδιαίτερα χιλιάδες Έλληνες κυνηγούς. Στην κατεύθυνση αυτή, οι Έλληνες κυνηγοί είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν σε ένα επιστημονικό διάλογο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για ορθές διαχειριστικές πρακτικές, για την εξασφάλιση της αειφορίας του είδους .

 • ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  Συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη είχε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στις 30-5-2018 , ανταποκρινόμενο σε σχετική πρόσκληση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης , που ήθελε να ενημερωθεί πληρέστερα για τα προβλήματα του κυνηγίου , αλλά και μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την ύπαιθρο, τη φύση και τη διαχείριση της άγριας ζωής.

  Τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας πλαισίωναν οι κ.κ. Κων/νος Μπαγκινέτας, Γραμματέας Αγροτικού της Ν.Δ. και Κων/νος Αραβώσης , Αναπλ. Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

  Το Δ.Σ. της Κ.Σ.Ε. είχε την ευκαιρία να αναπτύξει στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης το προφίλ των οργανώσεων του κυνηγετικού χώρου, ένα μεγάλο μέρος από το έργο που επιτελούν αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κυνήγι στην πατρίδα μας.

  Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ενήμερος για το κοινωνικό μέγεθος που αντιπροσωπεύουν οι κυνηγοί στη χώρα μας, αλλά και πολλές δράσεις που αναπτύσσουν τις τελευταίες δεκαετίες οι Κυνηγετικές Οργανώσεις σε περιβαλλοντικό και επιστημονικό επίπεδο.

  Επισημάνθηκε ιδιαίτερα μάλιστα ότι, όλες αυτές οι δράσεις πραγματοποιούνται χωρίς καμιά επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού , αφού ουδέποτε οι Κυνηγετικές Οργανώσεις  έχουν ζητήσει χρηματοδότηση  ή άλλες «εύνοιες», για την εθελοντική συνεισφορά τους  στη φύση και τις ποικίλες βοήθειες που προσφέρουν στον κρατικό μηχανισμό.

  Το Δ.Σ. τόνισε στον πρόεδρο της Ν.Δ. το αίτημα των Κυνηγετικών Οργανώσεων να συμμετέχουν στις διεργασίες και να εισακούγονται, πριν από τη λήψη αποφάσεων που αφορούν το κυνηγετικά θέματα.

  Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε απολύτως επ΄αυτού , σημειώνοντας ότι θεωρεί αυτονόητη την αξιοποίηση της προσφοράς , της τεχνογνωσίας και της επιστημονικής κατάρτισης των Κυνηγετικών Οργανώσεων , για την πραγματική και ουσιαστική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.

  Τέλος , στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκαν , επίσης οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Τρυγόνι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης , αλλά και τα ζητήματα που προκύπτουν γύρω από τον υπερπληθυσμό του αγριόχοιρου σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

  Ο πρόεδρος της Ζ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας & Ν. Σποράδων κ. Μπαλατσός Ευάγγελος , εκπροσωπώντας τους 14.000 κυνηγούς της Θεσσαλίας και μέλος του Δ.Σ. της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος , θέλει να ευχαριστήσει θερμά τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας  κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την συνάντηση που πραγματοποιήσε με  το Δ.Σ. της Κ.Σ.Ε., κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, και να εκφράσει την ικανοποίηση του για την εποικοδομητική και πολλά υποσχόμενη συζήτηση με τον κ. Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του.

 • ΑΘΩΏΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΚΥΝΗΓΟΙ ΤΟΥ Κ.Σ. ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

   

  Στο πλευρό των τεσσάρων κυνηγών – μελών του Κ.Σ. Ελασσόνας η Ζ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας & Ν. Σποράδων αναλαμβάνοντας τη νομική τους κάλυψη και κατακρίνοντας την παράλογη κατηγορία τους .

  Ειδικότερα, την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018 εκδικάστηκε η υπόθεση των τεσσάρων κυνηγών, οι οποίοι κατηγορούνταν  (αδίκως) για  το αδίκημα της κακοποίησης και βασανισμού ζώων , διότι σύμφωνα με το κατηγορητήριο έσφαξαν δύο αγριόχοιρους, τους έγδαραν και τους τεμάχισαν. Το δικαστήριο, δεχόμενο το αυτονόητο , ότι δηλαδή οι συγκεκριμένοι αγριόχοιροι αποτελούσαν προϊόν νόμιμης θήρας , απάλλαξε ομόφωνα τους κατηγορουμένους , κρίνοντας ότι δεν υφίσταται σε καμιά περίπτωση αδίκημα, επί επεξεργασίας θηράματος.

  Ο πρόεδρος της κ. Μπαλατσός Ευάγγελος ικανοποιημένος από την έκβαση της υπόθεσης, δεσμεύεται προς όλους τους κυνηγούς της Θεσσαλίας ότι η Ζ΄ Κ.Ο.Θ.   θα είναι δίπλα στους συναδέλφους – κυνηγούς σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

 • ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Ζ΄Κ.Ο.Θ.

   

  Την Κυριακή 20 Μαίου στο Εμπορικό Επιμελητήριο Λάρισας πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ζ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας  & Ν. Σποράδων.

  Στη Γ.Σ. συμμετείχαν εκπρόσωποι των Κυνηγετικών Συλλόγων της Ομοσπονδίας.

  Οι διεργασίες της Γ.Σ. πραγματοποιήθηκαν σε ένα κλίμα σύμπνοιας και ομοφωνίας.

  Αρχικά ο πρόεδρος της Ζ΄ Κ.Ο.Θ. κ. Μπαλατσός Ευάγγελος ενημέρωσε εκτενώς το σώμα της Γενικής Συνέλευσης για τα δρώμενα και τις εξελίξεις του κυνηγίου , όπως έχουν διαμορφωθεί κατόπιν συναντήσεων της Κ.Σ.Ε. με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Φάμελο Σωκράτη. Επίσης αναφέρθηκε λεπτομερώς σύνολο των μελετών και των προγραμμάτων, τα οποία εκπονούνται από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις για την υπογραφή της Ρυθμιστικής Διάταξης Θήρας.

  Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με τους εκπροσώπους των Κυνηγετικών Συλλόγων, κατά την οποία συζητήθηκαν διάφορες απόψεις και λήφθηκαν αποφάσεις , οι οποίες θα μεταφερθούν στο Δ.Σ. της Κ.Σ.Ε., του οποίου μέλος είναι ο πρόεδρος της Ζ΄ Κ.Ο.Θ., θα αξιολογηθούν και θα μεταφερθούν στο Υ.ΠΕ.ΚΑ.