• ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 2015

  Σε κλίμα έντονης ανησυχίας αλλά και δυναμισμού και ενότητας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Μαΐου 2015 η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ζ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας . Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης συζητήθηκαν όπως κάθε χρόνο θέματα οργάνωσης της Ομοσπονδίας και των Συλλόγων της Θεσσαλίας. Εκτενής  αναφορά έγινε από τον Πρόεδρο κ. Μπαλατσό στα  Πεπραγμένα της Ομοσπονδίας για το έτος 2014 τα οποία αφορούν στα Προγράμματα Μελέτης Θηραμάτων που διεξάγει το επιστημονικό προσωπικό της Ζ ΚΟΘ , κάποια από αυτά σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρουσιάστηκε και το έργο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής του Σώματος της Θεσσαλίας καθώς παρουσίασε τον εκπληκτικό  αριθμό  των 13,946 ελέγχων. Αναλυτικά παρουσιάστηκαν και τα επιστημονικά προγράμματα  για τα οποία εκτός των άλλων εργάζεται το Σώμα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλάκης και αποτελούν κομμάτι των προτάσεων που στηρίζουν κάθε χρόνο τη Ρυθμιστική Απόφαση Θήρας.

  Τέλος συζητήθηκε το μείζον θέμα που απασχολεί όλο τον κυνηγετικό κόσμο και αφορά στις Προγραμματικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ( κατάργηση Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής- μη συνεργαζόμενα σωματεία με το Υπουργείο- επέκταση καταφυγίων- μείωση διάρκειας κυνηγετικής περιόδου ).Πέρα από κάθε πολιτική στάση και κομματισμούς ο κ. Μπαλατσός ενημέρωσε τα μέλη για τις εξελίξεις στο θέμα αυτό , οι οποίες δυστυχώς είναι ανησυχητικές.  H  δυσαρέσκεια  όλων είναι έκδηλη καθώς κινδυνεύει να εξαφανιστεί η επιστημονική βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η σχέση κυνήγι- περιβάλλον και κατ’ επέκταση το κυνήγι ως δράση.

  Όλα τα μέλη της  Γενικής Συνέλευσης αποφάσισαν ότι πρέπει η δράση απέναντι σε αυτό να είναι συντονισμένη και στοχευμένη  αλλά  και ψύχραιμη έχοντας γνώση του πόσο σημαντικό είναι το έργο που παράγεται από τις  κυνηγετικές οργανώσεις . Τόσο σημαντικό που θα ήταν σχεδόν αδιανόητο να μην ληφθεί υπόψη στις όποιες αποφάσεις θα καθορίσουν τον τρόπο διεξαγωγής του κυνηγιού από δω και πέρα. Για όλα τα παραπάνω   όλα τα μέλη ( εκτός του ΚΣ Τρικάλων) προσυπέγραψαν ένα ψήφισμα με αποδέκτη τα αρμόδια στελέχη της Κυβέρνησης , στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά όλες οι θέσεις του κυνηγετικού κόσμου για την συνέχιση του ισχύοντος καθεστώτος. Το ψήφισμα θα το βρείτε στην ιστοσελίδα της Ζ ΚΟΘ www.zkoth.gr

 • ΨΗΦΙΣΜΑ

  Η Γενική Συνέλευση της 17ης  Μαΐου 2015  της Ομοσπονδίας Θεσσαλίας , που απαρτίζεται από το σύνολο των Κυνηγετικών Συλλόγων των περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας ,Τρικάλων , Καρδίτσας, Μαγνησίας, με συνολική δύναμη κυνηγών – μελών 13490, ενέκρινε ομόφωνα το εξής ψήφισμα.

   

  ΨΗΦΙΣΜΑ

  Καταγγέλλουμε με τον πλέον σαφή και αδιαπραγμάτευτο τρόπο, κάθε πρόθεση και προσπάθεια αλλαγής του υφιστάμενου νομικού καθεστώτος, που αφορά την οργάνωση και λειτουργία των Κυνηγετικών Οργανώσεων όλων των βαθμίδων.

  Διευκρινίζουμε και καθιστούμε γνωστό σε όλους ότι με το ισχύον νομικό και κανονιστικό πλαίσιο οι αρμόδιες Κρατικές Αρχές έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο επί της σύστασης, λειτουργίας, οργάνωσης και τον πλήρη έλεγχο όλων των πράξεων, πρωτοβουλιών, δράσεων και ενεργειών των Κυνηγετικών Οργανώσεων.

  Τονίζουμε με έμφαση ότι ο απόλυτος έλεγχος του Κράτους επί των Κυνηγετικών Οργανώσεων, που αποτελεί στην ουσία περιορισμό της σωματειακής ελευθερίας, δικαιολογείται για λόγους Δημόσιου Συμφέροντος, επειδή η θήρα αποτελεί μορφή διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος. Γεγονός το οποίο έχει ρητά αναγνωρισθεί από το Σ.τ.Ε.

  Υπογραμμίζουμε με έμφαση ότι οι Κυνηγετικές Οργανώσεις, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων που ισχύουν, υποβοηθούν το Κράτος στην επιδίωξη του κοινού σκοπού της προστασίας του περιβάλλοντος και δεν αποσκοπούν στην άσκηση δημόσιας εξουσίας, ούτε επιδιώκουν την οικειοποίηση αρμοδιοτήτων της Διοίκησης. Για το λόγο αυτό, οι Κυνηγετικές Οργανώσεις θεωρούνται αναγνωρισμένα και συνεργαζόμενα σωματεία με το Κράτος.

  Δηλώνουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του κυνηγίου είναι ο λαθροθήρας, γι’ αυτό οργανώσαμε και λειτουργεί, όπως νομικά προβλέπεται, εδώ και 40 χρόνια η Θηροφυλακή των Κυνηγετικών Οργανώσεων, κάτω από τον αυστηρό έλεγχο και εποπτεία των αρμόδιων Δημοσίων Υπηρεσιών και έχει επιτελέσει τεράστιο έργο πάταξης της λαθροθηρίας, όπως έχει επισήμως αναγνωρισθεί στο εσωτερικό και στο εξωτερικό!

   

   

  Καταγγέλλουμε κάθε πρόθεση και προσπάθεια κατάλυσης της Θηροφυλακής των Κυνηγετικών Οργανώσεων που θα φέρει, ως αναμφισβήτητο αποτέλεσμα, σοβαρότατο και ανεπανόρθωτο πλήγμα στην πραγματική προστασία του περιβάλλοντος, διότι αφαιρεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες την τεράστια συμβολή στην κρατική προσπάθεια που προσφέρουν οι φύλακες θήρας των Κυνηγετικών Οργανώσεων, μέρα νύχτα, με χιλιάδες ελέγχους, κάλυψη εκατομμυρίων χιλιομέτρων σ’ όλη την επικράτεια, παραπομπή χιλιάδων παραβατών στη Δικαιοσύνη.

  Διευκρινίζουμε και καθιστούμε σαφές σε όλους ότι μόνο με την υφιστάμενη νομική υπόσταση των Κυνηγετικών Οργανώσεων και της Θηροφυλακής τους, καλύπτονται οι προϋποθέσεις που έχει καθορίσει το Σ.τ.Ε. ως απολύτως απαραίτητες για να υπάρχει η Ρυθμιστική Απόφαση, χωρίς την οποία, δεν υπάρχει κυνηγετική δραστηριότητα στη χώρα μας.

  Οι προϋποθέσεις αυτές, μεταξύ άλλων, αφορούν:

  –          τα στοιχεία απολογισμού Θηροφύλαξης, που αποδεικνύουν αποτελεσματικό έλεγχο της λαθροθηρίας

  –          την επίδραση της θήρας και των χρονικών περιόδων θήρας στην κατάσταση των θηρευσίμων και προστατευόμενων ειδών

  –          τη μετανάστευση, την κυνηγετική κάρπωση και τη διατήρηση του πληθυσμού των θηραματικών ειδών

  Οι παραπάνω παράγοντες αποτελούν αντικείμενο ειδικής επιστημονικής μελέτης, που εκπονείται από το Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης και το ΑΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος, βάσει στοιχείων και μετρήσεων που προκύπτουν από το Ειδικό Πρόγραμμα καταμέτρησης της κυνηγετικής κάρπωσης, το Πρόγραμμα της Φαινολογίας της Μετανάστευσης και με αναφορά σε περίπου πεντακόσιες βιογραφικές πηγές.

  Διευκρινίζουμε ότι οι παραπάνω επιστημονικές μελέτες και τα Ειδικά Προγράμματα έρευνας έχουν ανατεθεί κατόπιν δημόσιου διαγωνισμού, που έχει προκηρύξει η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, σε εξειδικευμένα ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού και το κόστος αυτών, όπως και του υπόλοιπου φιλοθηραματικού έργου,  καλύπτεται αποκλειστικά από τη συνδρομή των κυνηγών στις Κυνηγετικές Οργανώσεις, κάτω από τον αυστηρό έλεγχο των Υπηρεσιών του Δημοσίου. Η διατήρηση, επομένως, του υφιστάμενου νομικού – λειτουργικού καθεστώτος που προβλέπει όλες αυτές τις ενέργειες, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προστασία του περιβάλλοντος και την έκδοση των ετήσιων Ρυθμιστικών Αποφάσεων.

  Τονίζουμε με έμφαση ότι στη χώρα μας ισχύουν οι μεγαλύτεροι περιορισμοί θήρας σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και αφορούν: α) στην μικρότερη κυνηγετική περίοδο, β) στους περισσότερους περιορισμούς ώστε το κυνήγι, για ορισμένα είδη να απαγορεύεται τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, γ) στην πλήρη απαγόρευση κυνηγίου σε εκτεταμένο δίκτυο προστασίας που καλύπτει το 25% της Επικράτειας, δ) στον περιορισμένο αριθμό θηρευσίμων και με όριο κάρπωσης σε όλα τα είδη, ε) στην πλήρη απαγόρευση χρήσεως ομοιωμάτων, ηχητικών συσκευών κ.λ.π., κ.λ.π.

  ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ τους παραπάνω λόγους που εξασφαλίζουν το αειφόρο κυνήγι, είναι παντελώς αστήρικτη και ατεκμηρίωτη κάθε σκέψη μείωσης χωρικά και χρονικά του κυνηγίου στη χώρα μας. Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι, η χώρα μας δεν έχει ποτέ καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για την θήρα, επειδή ακριβώς σέβεται πλήρως το Κοινοτικό Δίκαιο.

  Ζητάμε και παρακαλούμε ιδιαίτερα, τον αρμόδιο για τη θήρα Υπουργό, να λάβει σοβαρά υπόψη του τη θέληση όλων ανεξαιρέτως των κυνηγών να συνεχισθεί το τεράστιο έργο των Κυνηγετικών μας Οργανώσεων για την πραγματική προστασία του περιβάλλοντος, όπως έχουν επί δεκαετίες έμπρακτα αποδείξει και που επιτυγχάνεται μόνο με

  • την υφιστάμενη νομική και λειτουργική οργάνωση      τους
  • τη διατήρηση της θηροφυλακής
  • τη μη αύξηση των απαγορεύσεων χωρικά
  • τη μη μείωση των κυνηγετικών περιόδων χρονικά.

  Ζητάμε ν’ αποφευχθούν κάθε είδους ατεκμηρίωτες αλλαγές που στερούνται αντικειμενικότητας και έχουν ως αφορμή το συναίσθημα και τις εκτός πραγματικότητας έμμονες ιδέες.