• ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Κ.Σ.Ε.

  Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποίησε τηλεφωνικά το Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Σ.Ε. μετά τις ανακοινώσεις του κ. Χαρδαλιά αποφάσισε να εκδόσει την κάτωθι ανακοίνωση.

  ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

  ΜΕΛΟΣ: F.A.C.E.& C.I.C.

  ΕΔΡΑ: ΦΩΚΙΩΝΟΣ 8 & ΕΡΜΟΥ ΑΘΗΝΑ-Τ.Κ. 105 63

  Τηλ.: 210-32.31.271 – Fax.: 210-32.22.755

  http://www.ksellas.gr, e-mail: info@ksellas.gr Αθήνα, 22-01-2021

  Αριθ. Πρωτ. 106

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Για …γέλια και για κλάματα οι εξαγγελίες για το κυνήγι!

       Αν η αγανάκτηση και η οργή των κυνηγών δεν είχε φτάσει στο κατακόρυφο, οι σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το κυνήγι, θα ήταν… μόνο για γέλια!

        Με τις δηλώσεις που έκανε πριν λίγη ώρα ο κ. Χαρδαλιάς, η κυβέρνηση δεν εμμένει μόνο στα σφάλματα και στα λάθη της, αλλά καλεί στην ουσία τους κυνηγούς των νομών Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης… να παρανομήσουν.

        Κανείς δεν είπε στον λαλίστατο κ. Χαρδαλιά ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα ρυθμιστική Απόφαση θήρας, το κυνήγι του αγριόχοιρου έχει λήξει από χθες 20 Ιανουαρίου; – Πώς λοιπόν επιτρέπει προφορικά και δια της τηλεοράσεως ο κ. Χαρδαλιάς το κυνήγι του αγριόχοιρου σε τρεις νομούς, όταν το θεσμικό πλαίσιο και οι κείμενες διατάξεις το απαγορεύουν;

       – Ποιος εξουσιοδότησε τον κ. Χαρδαλιά να επιμηκύνει κατά πως θέλει και όπου θέλει την περίοδο κυνηγίου ενός συγκεκριμένου θηραματικού είδους, χωρίς το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος να έχει τροποποιήσει ή εκδώσει σχετική ρυθμιστική διάταξη;

       – Από πού αντλεί η κυβέρνηση τη νομιμοποίηση να εξαγγέλλει διοικητικές ποινές αφαίρεσης των αδειών θήρας, για αδικήματα που ούτε καν περιέρχονται στο ρυθμιστικό πλαίσιο του κυνηγίου;

       Όσον αφορά στο κυνήγι, για εμάς είναι σαφές ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους σύγχυσης και πανικού! Η Κ.Σ.Ε. και οι 180.000 κυνηγοί που εκπροσωπεί, δεν έχουν, πλέον, την υπομονή να περιμένουν τους Υπουργούς… να συνεννοηθούν μεταξύ τους!  

  Τη Δευτέρα κιόλας, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της Συνομοσπονδίας θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να προσβάλουν και να ακυρώσουν όλο αυτό το απίστευτο κυβερνητικό αλαλούμ, που για διάστημα τριών μηνών μας περιφρονεί και μας μειώνει.

 • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ζ’ Κ.Ο.Θ.

  Έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο πραγματοποίησε η Κ.Σ.Ε. στις 16 /1 , με θέμα «Νέα αναστολή της κυνηγετικής δραστηριότητας λόγω πανδημίας». Το Δ.Σ. της Κ.Σ.Ε. κάνοντας ανασκόπηση τις ενέργειες που έγιναν μέχρι σήμερα (επαφές με βουλευτές, υπουργούς , λοιμωξιολόγους ) αποφάσισε να στείλει κάλεσμα συνάντησης με όλους τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων εκτός από το κόμμα «ΜΕΡΑ 25», του οποίου οι αντικυνηγετικές απόψεις είναι γνωστές.

      Στο κάλεσμα της Κ.Σ.Ε ανταποκρίθηκε άμεσα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας και το Κ.Κ.Ε. με εκπροσώπους τον κ. Παφύλη και τον κ. Καραθανασόπουλο. Με μεγάλη μου λύπη αναφέρω ότι το κυβερνών κόμμα δεν απάντησε στο κάλεσμά μας μέχρι και σήμερα.

       Παρόλα αυτά , οι φόβοι και οι αμφιβολίες που γεννήθηκαν με την ανάληψη των καθηκόντων του νυν Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αμυρά, καταρρίφτηκαν με την τηλεδιάσκεψη που είχε μαζί του η Κ.Σ.Ε. στις 19/1.

      Ο κ. Αμυράς ήταν ενήμερος και έδειξε κατανόηση για το κλίμα αγανάκτησης που επικρατεί στον κυνηγετικό κόσμο. Η τηλεδιάσκεψη κινήθηκε σε ένα κλίμα αμφότερης κατανόησης και δέσμευσης από την πλευρά του Υφυπουργού , για μια σειρά συζητήσεων για τη λύση χρόνιων προβλημάτων που απασχολούν την κυνηγετική οικογένεια. 

       Αυτό άλλωστε έγινε φανερό και από τη θετική εισήγηση τόσο του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα, γνωστού φιλοκυνηγού όλα αυτά τα χρόνια και του Υφυπουργού κ. Γ. Αμυρά, για την άρση απαγόρευσης του κυνηγίου.

        Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα και παρουσία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος κ. Φάμελλο στις 20/1, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως «σκηνικό παραλόγου» αυτό που βιώνουν οι κυνηγοί ενόψει πανδημίας . Με την πολύτιμη συμβολή και εμπειρία του κ. Φάμελλου, ο κ. Τσίπρας και η Κ.Σ.Ε. βρήκαν την ευκαιρία να επεκταθούν σε μια σειρά ζητημάτων , εστιάζοντας στην ανάγκη ενίσχυσης και χρηματοδότησης της θηροφυλακής .

         Τόσο ο πρόεδρος κ. Τσίπρας όσο και ο Τομεάρχης Περ/ντος κ. Φάμελλος εξήραν το έργο της θηροφυλακής στην προστασία του περιβάλλοντος και τη συνδρομή τους για την αντιμετώπιση όλων των πανδημιών μέχρι και σήμερα (αφρικανική Πανώλη των χοίρων, γρίπη των πτηνών, τη λύσσα). Καθώς και το επιστημονικό προσωπικό των Κυνηγετικών Οργανώσεων , των οποίων οι μελέτες και τα επιστημονικά προγράμματα που εκπονούν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεξαγωγή του κυνηγίου.

       Στο ίδιο θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η τηλεδιάσκεψη στις 21/1με τους εκπροσώπους του Κ.Κ.Ε.. Οι εκπρόσωποι του Κ.Κ.Ε. έδειξαν να κατανοούν απόλυτα τη δυσαρέσκεια των κυνηγών και των ψαράδων. Ο κ. Παφύλης , γνωστός κυνηγός, προβληματίστηκε ιδιαιτέρα για τρόπο επιβίωσης της θηροφυλακής και εξέφρασε έντονα την ανησυχία του για τη διατήρηση του παραδοσιακού τρόπου κυνηγίου .          

         Χαρακτηριστικά είπε ότι « το κυνήγι είναι μια λαϊκή δραστηριότητα και όχι των λίγων και των πλουσίων , όπως γίνεται στην Ευρώπη».

        Για ακόμη μια φορά καλώ όλους τους συναδέλφους κυνηγούς να είναι κοντά στις Κυνηγετικές Οργανώσεις , γιατί μόνο ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας

       Γιατί για ΜΕΝΑ αλλά και για όλους σας το κυνήγι είναι έρωτας, είναι αγάπη, είναι τρόπος ζωής. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν κ. Χαρδαλία και την παρέα του να μας στερεί άδικα αυτή τη δραστηριότητα…..

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ζ΄Κ.Ο.Θ.

  ΜΠΑΛΑΤΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

 • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Κ.Σ.Ε. Τηλεδιάσκεψη με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα

      Τηλεδιάσκεψη για διάστημα μεγαλύτερο της μίας ώρας είχε χθες η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της χώρας, κ. Αλ. Τσίπρα, ο οποίος φρόντισε πρώτος να ανταποκριθεί στο αίτημα που έχει υποβάλει η Συνομοσπονδία, προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

        Σε αυτήν την άμεση επαφή του με τις Κυνηγετικές Οργανώσεις, ο κ. Τσίπρας πλαισιωνόταν από τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σ. Φάμελλο, ενώ στη συζήτηση έλαβαν μέρος Πρόεδροι και εκπρόσωποι όλων των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών της χώρας.

       Αν και η «ατζέντα» των δύο πλευρών είχε ως κύριο θέμα τους αναιτιολόγητους περιορισμούς που συνεχίζει να επιβάλει η κυβέρνηση στις μετακινήσεις των κυνηγών, με ιδιαίτερη ικανοποίηση η Κ.Σ.Ε. διαπίστωσε ότι, ο κ. Τσίπρας ήταν ενημερωμένος και επιδίωξε ο ίδιος διεύρυνση της «θεματογραφίας», ακόμα και σε άλλα πιο σύνθετα θέματα, σχετιζόμενα με το κυνήγι και τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος.

       Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης χαρακτήρισε ως «σκηνικό του παραλόγου» τη συνεχιζόμενη απαγόρευση μετακίνησης για κυνηγούς και ψαράδες. «Κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να κατανοήσει ότι ανοίγει το εμπόριο, αλλά δεν ανοίγει το κυνήγι. Δεν ξέρω αν η κυβέρνηση είναι εχθρός των κυνηγών, όμως σίγουρα είναι… εχθρός της κοινής λογικής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

       Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αποσαφήνισε ότι αυτή του η άποψη του δεν υπαγορεύεται από αντιπολιτευτικά κριτήρια, αλλά από μία ρεαλιστική ανάγνωση της σημερινής πραγματικότητας. «Δεν σας μιλάω έτσι, ούτε στηρίζω το αίτημα σας επειδή οι κυνηγοί είστε πολλοί, αλλά επειδή… έχετε δίκιο», τόνισε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

      Με την πολύτιμη συμβολή και εμπειρία του κ. Φάμελλου, από την προηγούμενη θητεία του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και η Κ.Σ.Ε. βρήκαν την ευκαιρία να επεκταθούν και σε μία σειρά ζητήματα, που συνήθως διατηρούνται στο «σκοτάδι» της πολιτικής ζωής.

       Ο κ. Τσίπρας γνώριζε και αναφέρθηκε επί μακρόν ο ίδιος στην ανάγκη ενίσχυσης και χρηματοδότησης της θηροφυλακής, ενώ ζήτησε ενημέρωση από την Κ.Σ.Ε. και τις Ομοσπονδίες, για τις διαχειριστικές δράσεις που συνδέονται με τον υπερπληθυσμό των αγριόχοιρων και την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων.

  «Οι θεσμικές οργανώσεις και συλλογικότητες των κυνηγών, είναι μία χρήσιμη κοινωνική εφεδρεία για την υπεράσπιση και συνετή διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος», ήταν το επιστέγασμα των απόψεων που κατέθεσε χθες ο κ. Τσίπρας, στη συνομιλία του με την Κ.Σ.Ε.

 • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Τηλεδιάσκεψη Κ.Σ.Ε. με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γίωργο Αμυρά

     Μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως επιβάλλει το υγειονομικό πρωτόκολλο αυτής της περιόδου, η ΚΣΕ είχε την πρώτη επαφή της με τον νέο Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας – αρμόδιο για θέματα Θήρας – κ. Γιώργο Αμυρά, σε ένα ραντεβού που είχε ζητηθεί από την πρώτη ημέρα που ο κ. Αμυράς ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του.

     Την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας εκπροσώπησαν οι κ.κ. Γ. Αραμπατζής (Πρόεδρος ΚΣΕ) και Ν. Σταθόπουλος (Πρόεδρος Δ΄ ΚΟΣΕ), ενώ από πλευράς Υπουργείου συμμετείχε στη διαδικασία και ο Γενικός γραμματέας του κ. Αραβώσης.

     Όπως ήταν φυσικό και αυτονόητο, η συνάντηση των δύο πλευρών έγινε υπό τη σκιά και το βάρος της δυσμενούς περιόδου που βιώνει το κυνήγι, εξαιτίας των αδικαιολόγητων περιορισμών που έχουν επιβληθεί στη μετακίνηση των κυνηγών παντού στη χώρα.

      Ο κ. Αμυράς έδειξε απόλυτα ενήμερος για το κλίμα αγανάκτησης που έχει διαμορφωθεί στις τάξεις των κυνηγών. Επανέλαβε όμως την πάγια θέση της Κυβέρνησης, ότι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας έναντι της πανδημίας αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης.

      Πάντως, ο νέος Υφυπουργός φάνηκε να γνωρίζει και από προσωπικές εμπειρίες του, πόσο σημαντικό οικονομικό μέγεθος αντιπροσωπεύει η κυνηγετική δραστηριότητα και η επισκεψιμότητα των κυνηγών, για μειονεκτούσες περιοχές της ελληνικής υπαίθρου.  

      Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε να ασχοληθεί προσωπικά, με μια σειρά ζητήματα που έως τώρα είχαν βαλτώσει ως προς την πολιτική τους διαχείριση, αν και αποτελούν προτεραιότητες για την κυνηγετική δραστηριότητα και το φυσικό περιβάλλον στη χώρα μας.

      Η ΚΣΕ επισήμανε προς τον κ. Αμυρά ότι, οι αρμοδιότητες επί του κυνηγίου είχαν έως τώρα αντιμετωπιστεί με έναν υποδεέστερο, ευκαιριακό και ατελέσφορο τρόπο στο Υπουργείο, κάτι που ο Υφυπουργός υποσχέθηκε να αλλάξει επί των ημερών του.

     Αν και η απαγόρευση της μετακίνησης των κυνηγών ήταν το θέμα που κυριάρχησε στη συζήτηση, οι δύο πλευρές είχαν ικανό χρόνο για να επεκταθούν και σε άλλα πάγια αιτήματα της ΚΣΕ, όπως – μεταξύ άλλων – η ανάγκη χρηματοδοτικής ενίσχυσης της Θηροφυλακής από το «Πράσινο Ταμείο» και η αναγνώριση του εθελοντικού ρόλου των κυνηγών σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος.

     Η βούληση του νέου Υφυπουργού κ. Αμυρά να ορίσει στον ταχύτερο δυνατό χρόνο το ραντεβού του με τους εκπροσώπους των Κυνηγετικών Οργανώσεων (κάτι που δεν γινόταν παλιότερα), αλλά και το περιεχόμενο των συνεργασιών που υποσχέθηκε στην ΚΣΕ, τον πιστώνουν με μια θετική αρχή στο Υπουργείο του.

  Ελπίζουμε ότι ανάλογη θα είναι και η συνέχεια.

 • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ζ΄Κ.Ο.Θ. & Κ.Σ.Ε.

  Z΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ Ν. ΣΠΟΡΑΔΩΝ

  Οι φόβοι μου που εκφράστηκαν στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα μου στους συναδέλφους κυνηγούς δυστυχώς μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης επαληθεύτηκαν.

  Ο αγώνας μας για την διεκδίκηση και την εδραίωση των δικαιωμάτων μας , για το ελεύθερο και παραδοσιακό κυνήγι , το οποίο όλοι απολαμβάνουμε μέχρι σήμερα, συνεχίζεται δυναμικά , χωρίς υπαναχωρήσεις και ασκώντας σκληρή κριτική σ’ αυτούς που μας αδικούν και μας εμπαίζουν όχι μόνο λεκτικά αλλά και εμπράκτως

  . Καλώ τους συναδέλφους κυνηγούς να είναι κοντά στις Κυνηγετικές Οργανώσεις αλλά κυρίως στους τοπικούς τους Κυνηγετικούς Συλλόγους , καθώς οι εξελίξεις και οι αντιδράσεις απέναντι στους κυβερνητικούς παράγοντες θα είναι ραγδαίες και δυναμικές.

  ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ζ΄Κ.Ο.Θ.

  ΜΠΑΛΑΤΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

  ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

  ΜΕΛΟΣ: F.A.C.E.& C.I.C.

  ΕΔΡΑ: ΦΩΚΙΩΝΟΣ 8 & ΕΡΜΟΥ

  ΑΘΗΝΑ-Τ.Κ. 105 63

  Τηλ.: 210-32.31.271 – Fax.: 210-32.22.755

  http://www.ksellas.gr, e-mail: info@ksellas.gr

  Αθήνα, 16-01-2021

  Αριθ. Πρωτ. 66

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  Το μήνυμα των κυνηγών στο μήνυμα της κυβέρνησης:

  «Αυτή η κυβέρνηση είναι εχθρός των κυνηγών»!

  Αυτό είναι το απερίφραστο μήνυμα που εξέπεμψε χθες η κυβέρνηση προς την κοινωνία των 180.000 κυνηγών της χώρας, όταν αποφάσισε να ανοίξει το λιανεμπόριο και πλείστες άλλες δραστηριότητες της αγοράς, αλλά να διατηρήσει τους υφιστάμενους περιορισμούς στη μετακίνηση των κυνηγών προς την ύπαιθρο.

  Δυστυχώς, δεν πρόκειται απλώς για την εκτίμηση ή ερμηνεία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΣΕ, που συνήλθε εκτάκτως σήμερα σε τηλεδιάσκεψη με όλες τις κυνηγετικές Ομοσπονδίες της χώρας, για να εκτιμήσει τις νέες εξελίξεις… Αντιθέτως, πρόκειται για το σαφέστατο μήνυμα που εξέπεμψε εκ νέου προφορικά, κατηγορηματικά και εν πολλοίς αδιαπραγμάτευτα ο κ Χαρδαλιάς, εκ μέρους συνολικά της κυβέρνησης. Χωρίς επιχειρήματα, χωρίς συζήτηση και διαφοροποιούμενη με την αντίθετη επιστημονική εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, η κυβέρνηση μας είπε ότι οι κυνηγοί θα πρέπει να τη λογαριάζουν, πλέον, σαν… «εχθρό» τους.

  Οι εμπνευστές αυτού του μηνύματος, όποιοι και αν είναι, όποιους σκοπούς και αν υπηρετούν, υπονομεύουν συν τοις άλλοις και τον νέο Υφυπουργό Περιβάλλοντος – αρμόδιο για το κυνήγι κ. Γ. Αμυρά, ο οποίος έχει, ήδη, καλέσει σε συνάντηση την ΚΣΕ, για θέματα της αρμοδιότητας του.

  Οι εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας θα συμμετάσχουν όπως πάντα με αίσθημα ευθύνης στην ορισθείσα συνάντηση, αλλά είναι σαφές ότι κυβερνητικοί κύκλοι προσπαθούν εκ των προτέρων να «ναρκοθετήσουν» και το κλίμα, και τις δυνατότητες και τις όποιες ευκαιρίες συνεννόησης με τον νέο Υφυπουργό.

  Όλο αυτό το διάστημα, η ΚΣΕ συμπεριφέρθηκε με σύνεση και υπέδειξε προς την Κυβέρνηση συγκεκριμένες λύσεις για να αρθεί το αδιέξοδο, όπως επέβαλε ο θεσμικός της ρόλος. Ωστόσο, αυτό δεν εκτιμήθηκε. Με την τελευταία της απόφαση, αυτή η κυβέρνηση επέλεξε συνειδητά τον δρόμο της ρήξης με τον κόσμο των κυνηγών.

  Τη διαβεβαιώνουμε ότι αν συνεχιστεί ο εμπαιγμός μας το αποτέλεσμα δεν θα της αρέσει…

 • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΕΑ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΝΗΓΙΟΥ

          Μετά την τελευταία ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τη νέα απαγόρευση μετακίνησης των κυνηγών, υπενθυμίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι στις περισσότερες άλλες χώρες της Ε.Ε. και της Ευρώπης γενικότερα, το κυνήγι αντιμετωπίστηκε και αντιμετωπίζεται ως μία δραστηριότητα που ΔΕΝ μπορεί να προκαλέσει συνθήκες διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, ή να ενοχοποιηθεί για τη διασπορά του κορωνοϊού.

        Με βάση αυτό το αναμφισβήτητο δεδομένο, η εκ νέου απαγόρευση μετακίνησης των κυνηγών που εξαγγέλθηκε σήμερα από την κυβέρνηση, συνιστά παλινωδία και αποκτά χαρακτηριστικά μεροληψίας εις βάρος των χιλιάδων κυνηγών και των Οργανώσεων τους.

           Μετά τις διεξοδικές και αλλεπάλληλες ενημερώσεις που έχει κάνει η ΚΣΕ στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, είχαμε την ελπίδα και την απαίτηση για πιο ορθολογικές επιλογές ως προς το δικαίωμα άσκησης της κυνηγετικής δραστηριότητας ΚΑΙ στη χώρα μας.

            Ο έλεγχος και η επιβράδυνση μίας επιδημίας βασίζεται εν πολλοίς στην ικανότητα του κράτους να παρεμβαίνει εκεί που γεννιέται, διαδίδεται, μεταδίδεται και «τρέφεται» η επιδημία, με δράσεις στοχευμένες, αποτελεσματικές και όσο γίνεται πιο αποδεκτές από τον πληθυσμό.

           Η σημερινή αιφνιδιαστική παλινωδία ως προς το κυνήγι, απέχει πολύ από το να αποτελεί αναγκαίο και χρήσιμο «αντίβαρο».

           Και δεν έχει γίνει σε καμία, σχεδόν, από όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου οι κυνηγοί εξαιρούνται από τα οριζόντια μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων.

  Η Κ.Σ.Ε. θα συνεχίσει τις προσπάθειες της για να ευθυγραμμιστεί και η δική μας χώρα, με τη διεθνή πρακτική ως προς το κυνήγι…

 • ΑΡΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΕΝΤΟΣ ΝΟΜΟΥ

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ημέρες ευθύνης για όλους τους κυνηγούς

  Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας χαιρετίζει με ικανοποίηση τη θετική εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και τη χθεσινή κυβερνητική απόφαση(ΦΕΚ 5726/Β/24-12-2020), που επιτρέπει και πάλι την υπό όρους μετακίνηση των κυνηγών από και προς την ύπαιθρο.

  Για την Κ.Σ.Ε και τις άλλες θεσμικές συλλογικότητες των κυνηγών σε ολόκληρη τη χώρα, είναι σημαντικό ότι οι νέες αποφάσεις της Πολιτείας βασίστηκαν και ευθυγραμμίζονται με τις «τεχνικές» προτάσεις που η Συνομοσπονδία είχε υποβάλει προς όλους τους αρμόδιους, από την πρώτη ημέρα που επιβλήθηκε το ολικό λοκ ντάουν.

  Από σήμερα καλούμαστε όλοι να επιβεβαιώσουμε, αυτό που οι κυνηγετικές οργανώσεις έλεγαν από την πρώτη στιγμή, σε όλους τους επίσημους συνομιλητές τους: ότι με αίσθημα ευθύνης και σύνεσης, ο κόσμος των κυνηγών στέκεται αλληλέγγυος στις προσπάθειες για μια ασφαλή και υγιή χώρα, για μια ασφαλή επιστροφή στην κανονικότητα της ζωής όλων μας…

  Ζούμε καιρούς όπου τίποτα δεν είναι ίδιο με ό,τι ξέραμε. Η πανδημία διαλύει τον κοινωνικό ιστό, καταστρέφει δουλειές και επαγγέλματα, φτωχοποιεί νοικοκυριά, συντρίβει ανθρώπους, εξουθενώνει την οικονομία….

  Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, η κοινωνία των κυνηγών θα δώσει από σήμερα τις «εξετάσεις» της.

  Κάθε πράξη ανευθυνότητας, κάθε υπερβολή και κάθε υπέρβαση, μπορεί να παράγουν συμβολισμούς που θα μεγεθύνονται, ματαιώνοντας όλες τις προσπάθειες που έγιναν μέχρι τώρα.

  Το κυνήγι είναι μια «προσωπική υπόθεση», αλλά ο κάθε κυνηγός με τη συμπεριφορά και τη στάση του γίνεται εκφραστής και υπερασπιστής συλλογικών αξιών.

  Η Πολιτεία αναγνώρισε στον κυνηγό και στις οργανώσεις του, το ενδιαφέρον και το αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινό καλό και στην ασφάλεια της υπόλοιπης κοινωνίας. Αυτήν την ευθύνη πρέπει να είναι έτοιμες να την αποδεχτούν και να την διαχειριστούν οι κυνηγετικές οργανώσεις κάθε βαθμίδας, αλλά – πολύ περισσότερο – οι ίδιοι οι κυνηγοί που από σήμερα θα βρεθούν εκεί «έξω». Σελίδα 2 από 2 Αυτή είναι μια υποχρέωση που δεν παραγράφεται, ένα καθήκον που αφορά όλους όσους κυνηγάνε…

 • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Κ.Σ.Ε.

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Διοικητικού Συμβουλίου Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Μέσω τηλεδιάσκεψης και με τη συμμετοχή των Προέδρων των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών όλης της χώρας, συνεδρίασε προχθές το Δ.Σ. της ΚΣΕ για να αποτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει τα επόμενα βήματά της, έναντι των κυβερνητικών μέτρων περιορισμού στις μετακινήσεις των κυνηγών.

  Ομόφωνα εκτιμήθηκε ότι:              

   • Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να αρνείται και να περιφρονεί κάθε λογικό επιχείρημα, αρνείται καν να συζητήσει ή να αφουγκραστεί τον κόσμο των κυνηγών και τις Οργανώσεις του, παρά τις συνεχείς ενημερώσεις που από τις αρχές Νοεμβρίου έχει κάνει η Συνομοσπονδία, προς όλους τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες.                                                             

  • Η ανεξήγητα μονομερής και «εχθρική» στάση με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κοινότητα των κυνηγών, επιβεβαιώνεται και από μία πλειάδα βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι προσπάθησαν να παρέμβουν για να διευθετηθούν επί το ορθότερο οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των κυνηγών.

  Σήμερα είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι, όσοι βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ή και της αντιπολίτευσης, επιχείρησαν να λειτουργήσουν ενισχυτικά προς τις προσπάθειες της ΚΣΕ, αντιμετώπισαν τον ίδιο «τοίχο» αδιαλλαξίας που αντιμετωπίζουν οι Κυνηγετικές Οργανώσεις.

  Η Κ.Σ.Ε. είναι σε θέση να γνωρίζει ότι, όσες φορές επιχείρησε την απευθείας επικοινωνία με την Επιτροπή των ειδικών Λοιμωξιολόγων, αυτή εμποδίστηκε και υπονομεύθηκε από παράγοντες που… και όνομα έχουν και «ταυτότητα».

  Την ίδια τύχη είχαν και οι δύο τελευταίες ενημερώσεις που απέστειλε η ΚΣΕ προς την Επιτροπή, τόσο αναφορικά με τα ισχύοντα σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, όσο και με την τεχνική της πρόταση για την ακίνδυνη και ασφαλή μετακίνηση των κυνηγών, τουλάχιστον εντός νομού. Με ενέργειες τρίτων, οι επιστολές της ΚΣΕ… αποκρύφτηκαν και δεν έφτασαν ποτέ στα χέρια των ειδικών επιστημόνων!

  Όπως όλα δείχνουν, αυτή η περίφημη «εισήγηση των ειδικών» χρησιμοποιείται… κατά το δοκούν – και όπως κάθε φορά βολεύει – για το κυνήγι: κυβερνητικοί παράγοντες ισχυρίζονται ότι «εμείς ακούμε τις εισηγήσεις των ειδικών», οι ειδικοί διατείνονται ότι «άλλοι αποφασίζουν», και η ευθύνη… χάνεται κάπου στο κενό ανάμεσα τους.

  Για την ΚΣΕ, ωστόσο, τίποτα δεν είναι πια «θολό».

     Η ΕΥΘΥΝΗ της κυβέρνησης έναντι του κόσμου των κυνηγών, δεν μπορεί να αποτιμηθεί παρά σαν συνολική. Και αυτό γίνεται αυτή τη στιγμή από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, από τα νησιά του Ιονίου, μέχρι τα νησιά του Αρχιπελάγους, παντού όπου οι κυνηγοί αναρωτιούνται τι είναι αυτό που τους κάνει υποδεέστερους ή πιο επικίνδυνους για τη διασπορά του ιού, από τους… ποδηλάτες, ορειβάτες, πεζοπόρους, ιστιοπλόους κ.α. Θεωρούμε ως προκλητικό και… ελαφρώς κωμικό, να ανακοινώνονται ως προτεραιότητα, μέτρα και εξαιρέσεις για… την «περιποίηση των νυχιών» στα αστικά κέντρα, την ίδια ακριβώς στιγμή που σε απομονωμένα χωριά των 10 κατοίκων, διώκονται και αντιμετωπίζονται ως «εγκληματίες», όσοι θα επιθυμούσαν να κυνηγήσουν στην ύπαιθρο, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από τα σπίτια τους.

  Η ΚΣΕ ναι μεν θεωρεί αυτονόητη και αναγκαία την πειθαρχία όλων απέναντι στον νόμο και τις κείμενες διατάξεις, αλλά δεν μπορεί να μην επισημάνει τις διακρίσεις και τις σκοπιμότητες που διαπράττονται εις βάρος των κυνηγών.

  Τέλος, το Δ.Σ. της ΚΣΕ επαναβεβαίωσε ως μονόδρομο τις προσπάθειες για να αρθούν οι άδικοι περιορισμοί εις βάρος των χιλιάδων κυνηγών της χώρας, με αίσθημα ευθύνης απέναντι και σε όλη την υπόλοιπη κοινωνία.

  Σε αυτήν την προσπάθεια που συνεχίζεται, καλούμε όλους τους κυνηγούς να συμμετέχουν συσπειρωμένοι, γύρω από τους συλλόγους και τις οργανώσεις τους. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΦΩΤ. ΤΡΑΚΑΚΗΣ

 • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ζ’ Κ.Ο.Θ.

  Παρά τις συνεχείς επαφές και υπεύθυνες ενημερώσεις που όλο αυτό το διάστημα παρείχε η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος και οι Κυνηγετικές Οργανώσεις σε ένα πλήθος Υπουργών και Κυβερνητικών παραγόντων, καθώς και εγώ ο ίδιος προσωπικά , εκπροσωπώντας τη Ζ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας σε Βουλευτές και Υπουργούς της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι αυτής μας αντιμετωπίζουν ως πολίτες Β κατηγορίας, αποκλείοντας τους κυνηγούς από τα μέτρα της καραντίνας , σε αντίθεση με άλλους πολίτες που μετέχουν σε δραστηριότητες βουνού και υπαίθρου (ποδηλασία, ιστιοπλοΐα, ιππασία, κανό, καγιάκ, ορειβασία, αναρρίχηση, κωπηλασία, θαλάσσιο σκι, γκολφ, μηχανοκίνητος αθλητισμός).

  Όχι όμως είμαστε πολίτες Α κατηγορίας….

  Είμαστε αυτοί που στο παρελθόν συμμετείχαμε στα συνεργεία συλλογής δειγμάτων για τη γρίπη των πτηνών H5N1…

  Είμαστε αυτοί που συμμετέχουμε στα συνεργεία συλλογής δειγμάτων αλεπούς …

  Είμαστε αυτοί που συμμετέχουμε στα συνεργεία περιορισμού και διαχείρισης του πληθυσμού των αγριόχοιρων στα πλαίσια της νόσου της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων…                                                                                                              

   Είμαστε αυτοί που διαχρονικά υπήρξαμε αρωγοί του κράτους στην προστασία της χλωρίδας και της πανίδας…

  Είμαστε αυτοί που οικονομικά συνεισφέρουμε στο κράτος ασκώντας την κυνηγετική μας δραστηριότητα….        

                                                                                                          Είμαστε αυτοί που φροντίσαμε να στελεχωθούμε με επιστημονικό προσωπικό για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης , με τεκμηριωμένες και εγκεκριμένες μελέτες από Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα…

    Οι αποφάσεις αυτής της κυβέρνησης και οι συμπεριφορές στελεχών της φανερώνουν μια αντικυνηγετική ιδεοληψία. Την οποία όμως θα εισπράξουν στο μέλλον , καθώς οι κυνηγοί αποτελούν ένα σημαντικό αριθμητικό κομμάτι της κοινωνίας αλλά και της οικονομίας της χώρας. Οι πολίτες των δημοκρατικών κρατών ακόμη και εν μέσω πανδημίας αξιώνουν ισονομία και όχι άδικες και αναιτιολόγητες εξαιρέσεις.  

  Όπως οι πολίτες των παρακάτω χωρών : Αυστρία , Βέλγιο, Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία , Γερμανία, Δανία , Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία Κύπρο , Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Πολωνία, Πουμανία , Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουήδια , Τσεχία

  Όπου και επιτρέπεται το κυνήγι με τους όρους και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την εκάστοτε κυβέρνηση λόγω πανδημίας.

  Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί…αναμένουμε στις επόμενες άρσεις περιορισμών να συμπεριλάβετε και αυτή της μετακίνησης των κυνηγών.

  Το θέμα δεν έχει λήξει μπορεί τώρα η κυβέρνηση να στέκεται απέναντι στους κυνηγούς στο μέλλον όμως, και πρώτος από όλους εγώ, ο Μπαλατσός Ευάγγελος μετά από σαράντα χρόνια υποστηρικτής αυτού του κόμματος και αυτής της κυβέρνησης θα σταθούμε απέναντι σε αυτή.

  Καλώ όλους τους συναδέλφους κυνηγούς στις δύσκολες στιγμές που περνάμε να γίνουμε όλοι μια γροθιά για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που μας δημιούργησαν. Ενωμένοι για ακόμη μια φορά θα σταθούμε απέναντι στην παράφορη αδικία που βιώνουμε.

  Μπαλατσός Ευάγγελος

 • ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

  Ζ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ   Ν. ΣΠΟΡΑΔΩΝ

  ΕΔΡΑ: ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ 25 41223 – ΛΑΡΙΣΑ

  ΤΗΛ. 2410-231297, FAX 2410-282982 e-mail: info@zkoth.gr

  ΛΑΡΙΣΑ 10-11-2020

  Προς: Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού Μέγαρο Μαξίμου,

  Ηρώδου Αττικού 19, 10674 Αθήνα

  primeminister@primeminister.gr

  Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

  Με το ίδιο αίσθημα ευθύνης που πάντα χαρακτήριζε τις δράσεις και τη δημόσια συμπεριφορά της, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας και    Ν. Σποράδων, όπως και όλες οι αναγνωρισμένες και συνεργαζόμενες με την Πολιτεία κυνηγετικές οργανώσεις, στέκεται αλληλέγγυα σε όλες τις προσπάθειες του Κράτους για μια ασφαλή και υγιή χώρα, για μια ασφαλή επιστροφή στην κανονικότητα της ζωής όλων μας.

  Τονίζουμε ότι σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους του κράτους, όπως εκφράζονται από τον Δασικό Κώδικα (Ν.Δ. 86/69, άρθρο 251 παρ. 1), «…η θήρα επιτρέπεται να ασκείται ως άθλημα καθ’ όλην την Επικράτειαν…».

     Η αναγνώριση της θήρας ως «αθλήματος», εντάσσει αυτομάτως το κυνήγι και τους κυνηγούς σε εκείνη την κατηγορία πολιτών που έχουν τη δυνατότητα ατομικής άσκησης σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους, με την προϋπόθεση, φυσικά, αποστολής του σχετικού SMS, που προβλέπεται για τους αθλούμενους πολίτες όλων των κατηγοριών. Θυμίζουμε, μάλιστα, ότι, κι εσείς ο ίδιος στο πρόσφατο διάγγελμα σας, κάνατε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη «ελαστικότητας» ως προς την υπαίθρια άσκηση στο βουνό και στην ύπαιθρο. Τη σημασία της διατήρησης της επαφής με την ύπαιθρο επισημαίνουν και ειδικοί επιστήμονες.

     Θεωρώντας ως δεδομένο ότι το κυνήγι από τη φύση του ασκείται αποκλειστικά στην ύπαιθρο, και αποτελεί την πιο «μοναχική» από όλες τις γνωστές αθλητικές δραστηριότητες, θεωρούμε ότι κάθε άλλη ανάγνωση πέρα από αυτή είναι λανθασμένη.     

  Η θέση μας είναι σαφής έναντι όλων: οι κυνηγοί να μπορούν να ασκούν στην ύπαιθρο τη δραστηριότητά τους, τηρώντας φυσικά σχολαστικά κάθε πρωτόκολλο μέτρων ασφαλείας, κατά τη μετακίνησή τους προς τους τόπους άσκησης θήρας. Άλλωστε, ο έλεγχος σκοπιμότητας μετακίνησης των πολιτών που ασκούν θήρα, είναι πολύ εύκολο να διαπιστώνεται από τις αστυνομικές Αρχές: το κυνήγι ασκείται αποκλειστικά και μόνο από πολίτες που διαθέτουν άδεια θήρας, η οποία είναι δημόσιο έγγραφο και εύκολο να επιδειχθεί σε κάθε έλεγχο. 

     Σε κάθε περίπτωση, ρητή είναι η υποχρέωση των κυνηγών να αποστέλλουν εγκαίρως το απαραίτητο S.M.S, να τηρούν όλους τους κανόνες προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και να περιορίζουν τη δραστηριότητα τους εντός των ορίων του νομού κατοικίας τους. Και δεν θα αποτελεί “δήθεν αφορμή”, όπως συμβαίνει με τα εκατομμύρια των νεομφανιζόμενων καθημερινών αθλητών στα αστικά κέντρα, αλλά μια συγκεκριμένη μετακίνηση σε μέρη χωρίς συνωστισμό και με κανόνες ασφαλείας.

      Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι Ευρωπαϊκές χώρες επιτρέπουν την άσκηση της θήρας, με κάποιες διαφοροποιήσεις σχετικά με τη διαδικασία. Ολική απαγόρευση όμως δεν ισχύει πουθενά στην Ευρώπη, ακόμα και σε αυτές με πολύ χειρότερα επιδημιολογικά στοιχεία,. Στις περισσότερες ασκείται ελεύθερα κανονικά.. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι επιτρέπεται το κυνήγι στην Αυστρία, Βουλγαρία, Βέλγιο (Φλάνδρα και Βαλλωνία: μέχρι 4 άτομα), Κύπρο, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία (μεγάλο τριχωτό για λόγους διαχείρισης), Γερμανία, Ισλανδία, Μάλτα, Νορβηγία, Πολωνία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία (μέχρι 2 άτομα ή 1 οικογένεια), Ιρλανδία (επιτρέπεται για έλεγχο επιβλαβών), Μεγάλη Βρετανία (με άτομα από 2 νοικοκυριά), Πορτογαλία (σε όσες επαρχίες υπάρχουν περιορισμοί επιτρέπεται η θήρα αγριόχοιρου), κ.ά.

      Πέραν των παραπάνω, είναι δεδομένο πως ενδεχόμενη απαγόρευση στις μετακινήσεις για θήρα, θα οδηγήσει τον πληθυσμό σε μεγάλη αύξηση, με σοβαρές συνέπειες στην αγροτική παραγωγή, στην οδική ασφάλεια και στην εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Αντίστοιχα θα διακοπούν ενέργειες που καλύπτουν τις υποχρεώσεις της χώρας για τη συλλογή δειγμάτων θήρας τόσο για την αφρικανική πανώλη, όσο και για τη λύσσα της αλεπούς.

      Τέλος , σας παραθέτουμε τις δημόσιες δηλώσεις τόσο σε τοπικό όσο και πανελλαδικό επίπεδο του Δρ. Εξαδάκτυλου Αθανάσιου, προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του εξαίρετου επιστήμονα Δρ. Γουργουλιάνη Κων/νου, Καθηγητή Πνευμονολογίας και πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ότι “διαχρονικά η αναστολή και η αναχαίτιση εξάπλωσης μιας πανδημίας γίνεται με την ώθηση και την παρότρυνση των πολιτών να μετακινηθούν στην ύπαιθρο, μειώνοντας τον συνωστισμό των πόλεων , περιορίζοντας έτσι την εξάπλωση και την μετάδοση της πανδημίας’’.

      Αναγνωρίζουμε πλήρως τη σοβαρότητα της κατάστασης και πως η άσκηση της θήρας είναι ίσως ένα από τα μικρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κυβέρνησή σας αυτές τις μέρες.

      Όμως πρέπει να δείτε το θέμα στην πραγματική του διάσταση και αυτή είναι πως η θήρα είναι μια υπαίθρια δραστηριότητα, που ασκείται μοναχικά και μακριά από κάθε μορφής συνωστισμό, και η μετακίνηση αποδεικνύεται με το δημόσιο έγγραφο της άδειας θήρας. Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες για τη θετική διευθέτηση του ζητήματος. 

                                                 Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ζ΄Κ.Ο.Θ.